Cynamonki

Aksamitne królowe (nie tylko) jesieni.

jesieniarapiekarnik
Cynamonki
Podstawowe informacje
Przygotowanie
60 min
Oczekiwanie
1h 30min
Porcje
16
Kalorie
306
na porcję
Wartości odżywcze na porcję
Białko
7
gramów
Węglowodany
13
gramów
Tłuszcze
39
gramów

Składniki

mleko 260ml
świeże drożdże 50g
mąka typu 450 500g + łyżka
masło 170g
jajka 4
cukier 175g
cynamon 3 łyżki
sól szczypta
cukier puder 75g
serek Philadelphia 150g

Instrukcje

  • 1
    Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, aż się wspólnie roztopią, po czym dodaj łyżkę mąki oraz 50ml mleka i wyrób na jednolitą ciecz. Odstaw przykryte na 10 minut do wyrośnięcia.


  • 2
    W kubku przygotuj 1 jajko i dwa żółtka, osobno 200ml mleka i 70g miękkiego masła.


  • 3
    Do dużej miski/miksera wsyp 500g mąki, dodaj zaczyn, przygotowane w poprzednim kroku składniki, 50g cukru i szczyptę soli.


  • 4
    Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie, sprężyste i wciąż lekko kleiste. Odłóż je przykryte na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie.


  • 5
    Nadzienie: wymieszaj cynamon z 125g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego.


  • 6
    Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj 70g rozpuszczonego masła. Podziel ciasto na dwie kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki kwadrat. Wymaga to posypania mąką blatu i wałka.


  • 7
    Nasmaruj porządnie masłem oraz godnie posyp nadzieniem. Zwiń w rulon i potnij na 8 kawałków.


  • 8
    Ułóż cynamonki w brytfance blisko siebie, tak aby zrosły się w piekarniku.


  • 9
    Piecz w 180°C (góra-dół, termoobieg) przez około 20 minut.


  • 10
    W celu przygotowania toppingu wymieszaj w misce Philadelphię, cukier puder i 10ml mleka wymieszanego z 20g rozpuszczonego masła.


  • 11
    Nałóż topping na cynamonki, potnij je na kawałki i ciesz się każdym kęsem.

Jak szybko roztopić lub zmiękczyć masło?
Wrzuć je do kubka i podgrzej chwilę mikrofali na niższej mocy (np. program dla napojów).

Proponowany cukier:
Trzcinowy, ale biały też w zupełności wystarczy.

Powrót do przepisów