Cynamonki
Aksamitne królowe (nie tylko) jesieni.
jesieniarapiekarnik
Podstawowe informacje
Przygotowanie
60 min
Oczekiwanie
1h 30min
Porcje
16
Kalorie
306
na porcję
Wartości odżywcze na porcję
Białko
7
gramów
Węglowodany
13
gramów
Tłuszcze
39
gramów
Szczegóły przepisu
Składniki
| mleko | 260ml |
| świeże drożdże | 50g |
| mąka typu 450 | 500g + łyżka |
| masło | 170g |
| jajka | 4 |
| cukier | 175g |
| cynamon | 3 łyżki |
| sól | szczypta |
| cukier puder | 75g |
| serek Philadelphia | 150g |
Instrukcje
- 1Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, aż się wspólnie roztopią, po czym dodaj łyżkę mąki oraz 50ml mleka i wyrób na jednolitą ciecz. Odstaw przykryte na 10 minut do wyrośnięcia.
-
2W kubku przygotuj 1 jajko i dwa żółtka, osobno 200ml mleka i 70g miękkiego masła.
-
3Do dużej miski/miksera wsyp 500g mąki, dodaj zaczyn, przygotowane w poprzednim kroku składniki, 50g cukru i szczyptę soli.
-
4Ciasto wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie, sprężyste i wciąż lekko kleiste. Odłóż je przykryte na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj nadzienie.
-
5Nadzienie: wymieszaj cynamon z 125g cukru i 2 łyżeczkami cukru wanilinowego.
-
6Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj 70g rozpuszczonego masła. Podziel ciasto na dwie kulki i każdą z nich rozwałkuj na cienki kwadrat. Wymaga to posypania mąką blatu i wałka.
-
7Nasmaruj porządnie masłem oraz godnie posyp nadzieniem. Zwiń w rulon i potnij na 8 kawałków.
-
8Ułóż cynamonki w brytfance blisko siebie, tak aby zrosły się w piekarniku.
-
9Piecz w 180°C (góra-dół, termoobieg) przez około 20 minut.
-
10W celu przygotowania toppingu wymieszaj w misce Philadelphię, cukier puder i 10ml mleka wymieszanego z 20g rozpuszczonego masła.
-
11Nałóż topping na cynamonki, potnij je na kawałki i ciesz się każdym kęsem.
Dodatkowe informacje
Jak szybko roztopić lub zmiękczyć masło?
Wrzuć je do kubka i podgrzej chwilę mikrofali na niższej mocy (np. program dla napojów).
Proponowany cukier:
Trzcinowy, ale biały też w zupełności wystarczy.