Szarpana wieprzowina

Delikatna w teksturze i intensywna w smaku, możliwa do podania na tysiąc sposobów.

comfort-foodpiekarnikwolne
Szarpana wieprzowina
Podstawowe informacje
Przygotowanie
30 min
Oczekiwanie
6h
Porcje
5
Kalorie
253
na porcję
Wartości odżywcze na porcję
Białko
25
gramów
Węglowodany
12
gramów
Tłuszcze
9
gramów

Składniki

Łopatka wieprzowa 1kg
Pasatta / Tomato Frito 1l
Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Cebula 2
Ząbek czosnku 6
Przyprawy do smaku

Instrukcje

  • 1
    Zacznij od ustawienia piekarnika na 150ºC, góra-dół.


  • 2
    Mięso pokrój na takie kawałki, które równomiernie wypełnią naczynie żaroodporne i nie będą miały zawiniętych fałd.


  • 3
    Obtocz kawałki mięsa z każdej ze storn hojną dawką soli i pieprzu.


  • 4
    Przysmaż z każdej ze stron na wysokim ogniu przez chwilę, do zamknięcia. Możesz równolegle przygotowywać cebule i czosnek.


  • 5
    Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i zmniejsz ogień na patelni na niski.


  • 6
    Drobno posiekaj cebule, wrzuć je na patelnie po czym dodaj zgnieciony czosnek. Mieszaj do zeszklenia.


  • 7
    Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej passatę i koncentrat, dodaj przprawy oraz cebulę z czosnkiem.


  • 8
    Zalej mięso marynatą, podnieś je lekko aby wlała się też pod nie. Opcjonalnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie.


  • 9
    Piecz zamknięte przez 5 godzin.


  • 10
    Wyciągnij naczynie z piekarnika, pozbądź się liści i ziela, poszarp mięso dwoma widelcami. Powinno ono mieć jeszczę trochę płynnego sosu dookoła siebie, jeśli jest go za dużo, pozbądź sie go łyżką lub chochlą.


  • 11
    Piecz przez jeszcze 1 godzinę w 180ºC w zamknięciu. Poszarpane mięso wsiąknie marynatę a reszta się skarmelizuje.

Polecane przyprawy do marynaty:

  • • Sól i pieprz
  • • Papryka słodka
  • • Pieprz cayenne
  • • Przyprawa kuchni meksykańskiej
  • • Twoja ulubiona przyprawa do mięs

Alternatywne mięsa:

  • • Karkówka wieprzowa

Propozycje podania:

  • • Burger w słodkiej bułce
  • • Z purée ziemniaczanym i sałatką
  • • Z frytkami / kulkami ziemniaczanymi
Powrót do przepisów