Szarpana wieprzowina
Delikatna w teksturze i intensywna w smaku, możliwa do podania na tysiąc sposobów.
comfort-foodpiekarnikwolne
Podstawowe informacje
Przygotowanie
30 min
Oczekiwanie
6h
Porcje
5
Kalorie
253
na porcję
Wartości odżywcze na porcję
Białko
25
gramów
Węglowodany
12
gramów
Tłuszcze
9
gramów
Szczegóły przepisu
Składniki
| Łopatka wieprzowa | 1kg |
| Pasatta / Tomato Frito | 1l |
| Koncentrat pomidorowy | 1 łyżeczka |
| Cebula | 2 |
| Ząbek czosnku | 6 |
| Przyprawy | do smaku |
Instrukcje
- 1Zacznij od ustawienia piekarnika na 150ºC, góra-dół.
-
2Mięso pokrój na takie kawałki, które równomiernie wypełnią naczynie żaroodporne i nie będą miały zawiniętych fałd.
-
3Obtocz kawałki mięsa z każdej ze storn hojną dawką soli i pieprzu.
-
4Przysmaż z każdej ze stron na wysokim ogniu przez chwilę, do zamknięcia. Możesz równolegle przygotowywać cebule i czosnek.
-
5Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i zmniejsz ogień na patelni na niski.
-
6Drobno posiekaj cebule, wrzuć je na patelnie po czym dodaj zgnieciony czosnek. Mieszaj do zeszklenia.
-
7Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej passatę i koncentrat, dodaj przprawy oraz cebulę z czosnkiem.
-
8Zalej mięso marynatą, podnieś je lekko aby wlała się też pod nie. Opcjonalnie dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
-
9Piecz zamknięte przez 5 godzin.
-
10Wyciągnij naczynie z piekarnika, pozbądź się liści i ziela, poszarp mięso dwoma widelcami. Powinno ono mieć jeszczę trochę płynnego sosu dookoła siebie, jeśli jest go za dużo, pozbądź sie go łyżką lub chochlą.
-
11Piecz przez jeszcze 1 godzinę w 180ºC w zamknięciu. Poszarpane mięso wsiąknie marynatę a reszta się skarmelizuje.
Dodatkowe informacje
Polecane przyprawy do marynaty:
- • Sól i pieprz
- • Papryka słodka
- • Pieprz cayenne
- • Przyprawa kuchni meksykańskiej
- • Twoja ulubiona przyprawa do mięs
Alternatywne mięsa:
- • Karkówka wieprzowa
Propozycje podania:
- • Burger w słodkiej bułce
- • Z purée ziemniaczanym i sałatką
- • Z frytkami / kulkami ziemniaczanymi